Följ med in på det nya häktet i Östersund Foto: SVT

Nu är nya häktet i Östersund inflyttningsklart

Uppdaterad
Publicerad

På måndag tar det nya häktet i Östersund emot sina första klienter.

-Det ska bli så inspirerande att jobba i ändamålsenliga lokaler, det här kommer att bli perfekt, säger Henrik Esbjörnsson som är säkerhetshandläggare.

Kriminalvården har byggt nytt vid Trygghetens hus på Fyrvalla i Östersund. I byggnaden finns nu både häkte och Frivården.

Långt till Härnösand

För 25 år sedan stängdes det häkte som fanns i dåvarande polishuset på Köpmangatan i Östersund. Häktet i Härnösand – skulle då i första hand ersätta. Dit är det 23 mil om man åker över Bispgården. Det blev många och långa resor för berörda.

Kritiserades av JO

För 14 år sedan inrättades ett provisoriskt häkte i polisens arrestlokaler i Trygghetens hus. Det häktet har flera gånger kritiserats av Justitieombudsmannen som ansett att det inte varit ändåmålsenligt.

Nu står alltså det nya häktet klart, modernt och handikappvänligt och även lite barnvänligt då det bland annat finns gott om leksaker och böcker för barn som kommer på besök.

Enkel invigning pga corona

Även frivården har flyttat till de nya lokalerna, de arbetar bland annat med att göra personutredningar innan rättegång och med behandlingsprogram för de som döms till skyddstillsyn.

Tanken var att de skulle bli en storstilad invigning av de nya lokalerna, men på grund av corona-tider fick man tänka om. Det blir en ceremoni utomhus för personalen och några få inbjudna.

Böcker och leksaker finns i besöksrummet Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.