Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varje fälld björn ska besiktigas på någon av länets två besiktningsstationer. Här i Strand, utanför Strömsund. Foto: Lukas Johansson/SVT

Nu är björnjakten igång i Jämtlands län – så många björnar får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes årets licensjakt på björn i Jämtlands län. Totalt får 185 björnar skjutas och under morgonen kom de första björnarna in till besiktningsstationen i Strand, utanför Strömsund.

Enligt länsstyrelsen är bedrivs björnjakten för att minska skadorna på rennäringen och fäbodbruket. Det handlar även om att skapa trygghet och bibehålla en acceptans för rovdjur i länet. Årets tilldelning på 185 björnar i länet är färre än förra årets 220.

– Det är en lämplig nivå för att plana ut avskjutningen, säger Olov Hallquist, viltchef i länet.

Björnjaken i Jämtland 2023

Rovdjursföreningen överklagar

Svenska rovdjursföreningen har överklagat björnjakten i landet. Enligt föreningen är det orimligt många björnar som får fällas.

Förvaltningsrätten har avslagit överklagan, men till P4 Jämtland säger Rovdjursföreningen att man tänker driva frågan vidare till EU då man anser att den svenska björnjakten strider mot EU-reglerna.

Totalt får 649 björnar skjutas i hela landet i årets licensjakt, som pågår fram till 15 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnjaken i Jämtland 2023

Mer i ämnet