Foto: Pontus Lundahl /TT

Oväder över Jämtland och Lapplandsfjällen – så påverkas länet

Uppdaterad
Publicerad

Det är stökigt väder över Jämtlands län och Lapplandsfjällen. I den här direktrapporteringen har läget på vägarna och annan påverkan av blåst och stora snö- och regnmängder under måndagen uppdaterats. Har du en bild av vädret du vill dela med dig av? Skicka in den till oss på jamtland@svt.se.

Oväder drar in – följ vår direktrapportering om trafik- och väderläget här

Pinnat inlägg

Varning för fortsatt hårt väder under tisdagen - risk för stormbyar

- Det kommer att bli fortsatt besvärligt väder i Jämtlands-och Härjedalsfjällen under tisdagen. Vinden tilltar igen och det är risk för hård vind i kombination med täta snöbyar och snödrev, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Direktrapporten har nu avslutats för kvällen. Flera vägar som stängdes under dagen har öppnat igen, men det är fortfarande besvärligt väder så ta det försiktigt där ute!

Göran • Vad är det här för nytt att stänga E14? Oväder har det ju jämt varit, utan att europavägen har varit avstängd! bristande resurser? Feg vägmästare? Eller att den nya bommen vid staa brua skall användas! Hur som helst ställer det till ett h""""" för oss arbetspendlare som vi inte upplevt tidigare.

Tågtrafiken till Storlien återupptas på måndageftermiddag

Norrtåg börjar åter köra tåg på sträckan mellan Östersund till Storlien på måndagseftermiddagen, närmare bestämt med avgång 16.32 från Östersund. Tåget stannar dock i Storlien och kommer inte att kunna fortsätta till Trondheim pga skador på Meråkersbanan efter ovädret.

Efter nattens storm - elledningar besiktas under dagen

Nattens oväder medförde strömavbrott för närmare 2 000 av elbolagets Bteas abonnenter på söndagnatt. Men samtliga hade på måndagsförmiddagen återfått strömmen.

Även ett 80-tal av Jämtkrafts abonnenter i Åreområdet drabbades av elavbrott under ett par timmar på söndagkväll.

Elledningarna kommer att besiktas under måndagen.

- Vi kommer att åka ut med helikopter och besikta alla ledningar i Åredalen och Sundsbacken och längs västra sidan om Storsjön för att se vilka eventuella skador ovädret orsakat, säger pressansvarig vid Jämtkraft Karin Bodén.

Värsta stormbyarna i Klövsjö: 28,6 m/s

Natten mot måndagen var högsta uppmätta byvind i Jämtland och Härjedalen 23,1 och den uppmättes på Klövsjöhöjden. Det konstaterar SVT:s meteorolog Marcus Sjösted.

- Sen kan det förstås ha blåst mer där vi inte har mätstationer, men det är det högsta som noterats, säger han.

Men när vinden kulminerade igårkväll vid 22-tiden uppmättes ännu starkare stormbyar, då på 28,6 m/s på Klövsjöhöjden.

Fortsatt besvärligt väglag - men stängda vägar planeras öppna i eftermiddag

Det råder fortsatta besvärligt väglag i länet längs många vägar. På E14 gäller det främst sträckan mellan Järpen och norska gränsen. Den sträckan har rödmarkerats på Trafikverkets karta, vilket definieras som just "besvärligt väglag". På sträckan är vägen fortsatt avstängd från Staa och gränsen. Men enligt Trafikverket beräknas vägen öppnas igen vid 14-tiden på måndagen.

I Västjämtland är väg 322 (Skalstugevägen), väg 336 över Kallsedet också stängda för närvarande men planeras öppna vid 14-tiden på måndagen.
Besvärligt väglag råder också på väg 84 mellan Sveg och norska gränsen samt även på E45 mellan Brunflo och Ytterhogdal.

Träd har fallit över flera länsvägar

Räddningstjänstens styrka i Oviken har under natten ryckt ut för att hjälpa Trafikverket att få undan träd som fallit över på vägen på några ställen. Det handlar om länsväg 593 vid Landsom, länsväg 580 vid Månsta och länsväg 575 vid Svedje.

- Men i övrigt har natten har varit väldigt lugn för vår del trots stormen, säger inre befäl vid räddningstjänsten Mats Kronsten.

Anna-lena • I Orrviken stormar det som tusan!Ja undrar kommer skolorna stänga denna gång oxå!?

Bybo • Rejält blåsigt och snörök, drivbildningar och snöbyar i Duved. Var försiktiga därute.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer