Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är tufft motstånd, tuffa banor och tuffa förhållanden” Hör landslagsåkarna om att tävla i draghunds-VM på hemmaplan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Nu fylls Åsarna av tusentals hundar – draghunds-VM är igång

Uppdaterad
Publicerad

Åsarna har fullkomligt invaderats av hundar nu under sportlovsveckan. Anledningen är att dubbla stortävlingar i draghund – både VM och SM.

Hundskallen ekar över Åsarna nu när byn hastigt fick ta över värdskapet för årets vm-tävlingar i draghund. Arrangemanget, som ursprungligen skulle hållas i Frankrike, fick flyttas på grund av snöbrist Sydeuropa. Då inleddes en intensiv jakt på volontärer och andra krafter för att kunna sy ihop tävlingarna i Bergs kommun i stället – något man också lyckades med.

– Åsarna IK gör det möjligt att vara här, säger Anette Rönnberg, generalsekreterare på Svenska draghundssportförbundet.

– De bidrar med funktionärer och stöttar med spåren, sköter cafeteria och servar med mat och fika.

Deltagare från 20 nationer

Drygt 270 personer har anmält sig till tävlingarna i flera olika klasser, bland annat allt från tvåspann till åttaspann med släde. Över 1 000 hundar finns just nu på plats i byn. De tävlande kommer från 20 olika nationer, främst från Europa.

Till helgen kommer man även att arrangera SM i Åsarna. Till det är ett 70-tal deltagare anmälda.

Se bilderna och hör en av deltagarna i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.