Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Rossön har de länge kämpat för att för att få bredband. Nu pekar det mesta på att fiber kommer att erbjudas byborna. Foto: Marie Selander, SVT Jämtland

Efter tio års kamp – nu har Rossön bredband i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Många gånger har Rossöborna trott att bredband varit på gång i byn. Men nu kan det vara nära. Genom att själva säkra 125 abonnenter så ställer Strömsunds kommun upp med de pengar som krävs.

– Vi har jobbat så länge för att få till bredbandet i Rossön. Går vi inte i mål nu så tror jag aldrig att vi kommer att gå i mål, säger kommunalrådet Göran Bergström (S).

Kommunen kommer med ett erbjudande som ska överbrygga de problem som hittills funnits. I byn ska de själv knyta upp minst 125 abonnenter och då går kommunen in med de 4,5 miljoner som krävs för att ett fibernät ska hamna i backen.

”Alla är med på det”

Riktigt formellt klart är det inte ännu inte utan frågan ska upp på fullmäktige den här månaden.

– Fast alla är med på det här, beslutet går igenom, menar Göran Bergström.

En som jobbat i många år för att få till bredband i Rossön är Anders Bryntesson i samhälls- och företagarföreningen. Han tror inte att det ska vara något som helst problem att få fram 125 hushåll som vill ansluta sig.

– Alla inser nog att nu går tåget. Hoppar vi inte på så står vi kvar på perrongen för överskådlig tid, säger han.

Koppartråden plockas ner

I samhället finns cirka 300 hushåll och den koppartråd som går här i dag kommer att plockas ned.

– Att vi ska förlita oss på luftburet bredband tror jag inte mycket på. Vi har alldeles för dålig täckning i Rossön, menar Anders Bryntesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer