Nu måste finsk-ryska vargen hittas

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens nyhet om att en finsk-rysk varg upptäckts i Härjedalen höll Länsstyrelsen Jämtland möten med med grannlänen. För vargen måste hittas snabbt – innan den blir skjuten.

– Det som händer nu är att vi behöver intensifiera spårningsarbetet för att se om vi kan lokalisera den här vargen och det gäller ju lika för angränsande län också och vi behöver också när det kommer in skyddsjaktansökningar ta färska analyser från de djur man söker skyddsjakt på för säkerställa att den inte är den här vargen som vi då fattar beslut om, säger Rouna Burman, chef naturvårdsenheten länsstyrelsen i Jämtland.

Idag har länsstyrelsen haft telefonmöten med grannlän, bland annat Dalarna, om vargen.

Värd lika mycket som 500 skandinaviska vargar

Det var den 18 november som prover togs på vargurin i Härjedalen som visade sig komma från en finsk-rysk varghanne med extremt högt genetiskt värde. För den svenska vargstammens utveckling är den värd lika mycket som 500 skandinaviska vargar, enligt Naturvårdsverket.

Nu måste man hitta vargen snabbt innan den blir skjuten – i januari drar licensjakten på varg igång i ett antal län längre söderut.

Frågan är nu vad som händer om vargen skulle hittas – om den kommer att möta samma öde som den så kallade Junselevargen – som flyttades flera gånger för att inte störa renskötseln – men som ständigt vandrade tillbaka till Junseletrakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer