I norska Lierne har man den senaste tiden märkt upp ca 35 mil skoterleder Foto: Kjartan Trana, NRK

Nu öppnar norska skoterlederna

Uppdaterad
Publicerad

För första gången får nu skoterleder för rekreation anläggas i norska kommuner. I Lierne, på gränsen till länet har 35 mil leder nu stakats ut.

Rekreationskörning på skoter har inte varit tillåtet i Norge tidigare. Många norrmän brukar därför åka till Sverige för att köra skoter. Men ett ökat tryck i Norge har gjort att lagen har ändrats. Nu får norska kommuner rätt att anlägga skoterleder för rekreationskörning.

I Lierne kommun, som gränsar mot Hotagen och Frostviken har nu kommunen och skoterklubben arbetat en tid med att staka ut leder. Lagom till påsk öppnar 35 mil leder.

– Man blir mycket friare att använda naturen, säger John Olav Vestgård som arbetat med föreberedelserna. Lierneborna, stugägare och andra vill ha möjligheten till skoterkörning.

Även skoterklubben har märkt av ett ökat intresse för skoterkörning nu.

– Ja, det är nytt och spännande, säger Ole Ivar Ness från Lierne snöskoterklubb. Olika näringar kan ha nytta av lederna.

Oro från svensk sida

Skoterleder för rekreationskörning är ett försökprojekt som den norska regeringen har beslutat om. Bara i Tröndelag arbetar ett 20-tal kommuner med att anlägga skoterleder. Det har varit mycket protester från naturskyddsorganisationer och friluftsorganisationer. Även i Sverige finns en viss oro över vad de nya lederna kan innebära, eftersom lederna ska kopplas ihop med leder på svensk sida.

– Ja, vi tror att det kommer att komma fler norrmän, säger Ruona Burman, chef på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Klarar naturen av ett ökat tryck?

– Det får vi ju se, det är viktigt att vi informerar norrmännen om var man får åka, säger Ruona Burman. Vid behov får vi ändra om det blir ett ökat slitage.

Viktigt att folk sköter sig

Även i Lierne är man angelägen om att skoteråkarna nu sköter sig.

– Det är viktigt att folk använder lederna som det är tänkt, säger Jan Björnar Totsås, en av alla frivilliga som arbetat med skoterlederna. Bryter folk mot reglerna så blir det nog stopp på en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.