Nils-Erik Werner, miljöstrateg vid Krokoms kommun, är glad över att man fått pengar för att sanera bort kisaska i Hissmofors. Foto: SVT

Nu ska Hissmofors saneras

Uppdaterad
Publicerad

Efter decennier av utredande ska nu industrimarken runt Hissmofors saneras. Naturvårdsverket har beviljat 11,3 miljoner kronor i bidrag.

– Äntligen! utropar Nils-Erik Werner, miljöstrateg vid Krokoms kommun.

På området låg en sulfitfabrik fram till slutet på 1970-talet. I marken finns det kvar en hel del farliga ämnen, bland annat kisaska som innehåller arsenik. Området runt Hissmofors är ett av fem i länet i klass 1, vilket innebär mycket stor risk för människors hälsa och miljön.

Sanering genomförs i år

Nu har Naturvårdsverket beslutat att ge 11 335 000 kronor till länsstyrelsen för den första etappen i saneringsarbetet. I den ska tre områden saneras.

– Saneringen kommer att ske genom att det schaktas bort jordmassor och den måste genomföras i år, berättar Nils-Erik Werner.

Tre områden saneras

Ett område mitt emot Nyhedens skola ska saneras, liksom ett område längs en kraftledningsgata och en hög med kisaska.

– Vi har gjort bedömningen att det är i de här områdena som folk rör sig och riskerar att exponeras för kisaskan, säger Nils-Erik Werner.

Fler ansökningar kommer

Men fortfarande återstår mycket arbete innan hela området är sanerat, om det ens kommer att ske. Beräkningar som är gjorda pekar på att det skulle kosta mellan 25 och 96 miljoner att sanera allt. För resten har inga pengar beviljats från Naturvårdsverket.

– Vi kommer att lämna in nya ansökningar för fler områden, men vi tar det etappvis, säger Nils-Erik Werner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer