Nu tillåter Naturvårdsverket licensjakt av järv. Årets jakt ska skydda renhjordarna. Foto: Hasse Holmberg/TT

Naturvårdsverket beviljar licensjakt på järv i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Antalet järvar i Sverige anses nu vara stabilt och för att skydda renskötseln godkänner nu Naturvårdsverket att 20 järvar i Jämtlands län ska få skjutas.

En järv kan både döda en ren och störa renhjordarna så att rengrupper till exempel skingras och blandas ihop med varandra.

Licensjakt inom bestämda områden

Järvarna får inte skjutas var som helst utan inom bestämda områden inom länet. Fem samebyar berörs av beslutet som rör både åretruntmarker och vinterbetesmarker.

Samebyarna som berörs är Joevnevaerie, Jijnjevaerie, Ruvhten sijte, Mittådalen och Tåssåsens sameby.

Jämtland avviker från andra län

Jämtlands län är enda länet i landet där det blir tillåtet att jaga järven. Det beror på att järvpopulationen inte anses vara lika stabil i övriga delar av landet.

Jakten får ske mellan 28 november och 31 december i år. I Sverige beräknas det finnas cirka 668 järvar, vilket är majoriteten av de cirka 1019 järvar som beräknas finnas i Skandinavium.

En hållbar rovjaktspolitik

I slutet av 2013 beslutade Riksdagen om en hållbar rovdjurspolitik. I huvuddrag innebär det att varg, björn, järv, lodjur och kungsörn ska vara tillräckligt många samtidigt som de inte påtagligt skadar tamdjurshållningen. 2020 fastställde Naturvårdsverket minsta antalet järvar som ska finnas, vilket blev 600.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.