Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Delar av Frösö Strand är intressant för en framtida anstalt, berättar regionchefen Mats Hagstedt i klippet. Foto: Per Danielsson/TT

Ny anstalt på Frösön utreds – kan bli 100 platser

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården behöver få fram fler platser, både för dömda personer och häktade. Just nu undersöker man om delar av Frösö strand kan göras om till en anstalt.

Det handlar om cirka 100 platser på en så kallad klass-2 anstalt, det vill säga en stängd anstalt, där en del av platserna kan användas till häkte, något som P4 Jämtland var först med att berätta. Lokalen man tittar på är det gamla HBV-hemmet på Frösö strand, en lokal på drygt 3500 kvm som i dag står tom.

– Vi har varit i kontakt med fastighetsägaren och tittat på lokalerna, säger Mats Hagstedt, tf regionchef på Kriminalvården till SVT Nyheter Jämtland.

I början av hösten ska Kriminalvården besluta om man ska gå vidare med planerna eller inte.

Olika säkerhetsklasser på anstalter

Säkerhetsklass 1: Den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Anstalter i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Anstalterna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som bedöms ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Säkerhetsklass 2: Slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. Anstalter inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsanstalter medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.

Säkerhetsklass 3: Anstalterna saknar direkta rymningshinder.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.