Checklista: Kolla att bilen är vintersäkrad

Uppdaterad
Publicerad

Verkstäderna får mer att göra i kylan, men det gäller också att vara förberedd som trafikant. Att bli sittande längst vägen i 25 minusgrader kräver förberedelse och utrustning.

Vinter är inget okänt begrepp i vårt län men när graderna faller snabbt kan det bli krångligt för bilarna.

– Vi har här på Bilbolaget fått in ett 20-30-tal bilar extra på grund av kylan, säger Sven-Erik Timmersten som är verkstadschef på Bilbolaget.

Råd till bilägare

För många bilar har kylan verkligen satt käppar i hjulen. SVT Jämtland har ringt runt och det har varit lite mer att göra på verkstäderna sedan den riktiga vintern kom. Nu har det varit lite mildare några dagar men i och med att det nu kommer en ny köldknäpp till länet gäller det bland annat att hålla lite extra koll för alla bilägare.

– Har man motorvärmare och kupevärmare ska den vara påslagen naturligtvis., säger Sven-Erik Timmersten.

Viktig utrustning

Att bli sittande längs vägkanten i en havererad bil är en skrämmande möjlighet, men chansen att klara sig undan obehag och förfrysning ökar om man är väl förberedd.

– Sen så ska man kanske tänka ett steg till också. Kommer det kyla så kommer alla bärgare ha mycket att göra. Och att man har varma kläder, att man har reflexvästar och att man har den utrustning som ska vara med i bilen. Startkablar till exempel, säger Sven-Erik Timmersten, verkstadschef på Bilbolaget.

Checklista för bilen

  • Batteriets kapacitet minskar kraftigt i kyla. Se därför till att det är ordentligt laddat och att det finns tillräckligt med vätska i samtliga celler.
  • För att generatorn ska ladda ordentligt krävs att remmen är tillräckligt spänd. Är generatorremmen sprucken och sliten, byt ut den innan den går av.
  • Frostskydd är viktigt att ha i kylaren. Kontrollera det innan kylan kommer, det bli dyrt om motorn fryser sönder. Normalt ska frostskyddet bytas efter 2-3 år och tåla en temperatur på ner till –40 grader. Fyll också på frostskydd i spolarbehålleren och ha gärna en dunk färdigblandad vätska i bakluckan.
  • Kontrollera också om torkarbladen behöver bytas. Lämnar de ränder efter sig är det hög tid. Ibland kan det räcka med att ta loss dem och göra dem rena med tvål och vatten.
  • Någon k-sprit till bensinen behövs normalt inte, det tillsätter oljebolagen vintertid.
  • Annan utrustning kan behövas om du ska i snöiga områden. En liten snöskyffel och en liten påse sand kan komma väl till pass om du fastnar i snön.
  • Bogserlina och startkablar har du kanske redan, men kolla att de ligger kvar i bilen.
  • Varma kläder, ordentliga handskar och reflexväst håller dig varm och säker.

(Källa: Motormännen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.