Ny modell ger nyanlända vårdjobb

Uppdaterad
Publicerad

Vården behöver personal samtidigt som många nyanlända vill komma in på arbetsmarknaden. Ett projekt med Jämtland och Västernorrland har nu på ett framgångsrikt sätt lyckats matcha fram 236 nya undersköterskor.

Att hitta nyanlända som kan tänka sig att jobba inom vården har inte varit svårt. Men problemet är oftast deras språkkunskaper som varit ett för stort hinder för att börja en vanlig utbildning.

Inleddes 2016

Projektet som inleddes hösten 2016 har i all enkelhet gått ut på att gallra fram nyanlända som är intresserade och dessutom bedöms kunna passa inom vården.

– De har fått praktisera tillsammans med en rutinerad undersköterska. På så sätt har de både fått lära sig språket och komma in i yrket, säger Christina Taraldsson, som varit projektledare för Jämtlands del.

Språket ett hinder

Abdu Borri bor i Strömsund och han har redan en gång börjat på undersköterskeutbildningen. Men det fungerade inget vidare på grund av hans bristande språkkunskaper. Nu har han fått tid att praktisera och dagligen tvingats prata svenska med arbetskamraterna.

Och i dag fungerar det helt annorlunda.

– Jag kombinerar praktiken med studier på Komvux och den här gången går det betydligt bättre med studierna, säger han.

Abdu Borri bor i Strömsund och har börjat på undersköterskeutbildningen. Foto: SVT

Kommunerna fortsätter på egen hand

Projektet som sådant är slut nu men kommunerna fortsätter på egen hand och jobbar enligt samma modell.

– Nästa steg är att testa upplägget på andra grupper som står långt från arbetsmarknaden. Praktiken med en handledare som går parallellt tror vi har förutsättningar att fungera även för dem, menar Christina Taraldsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.