Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar Johan Svenningsson, Sverigechef på enerkikoncernen Uniper, deras miljardsatsning i Östersund. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Miljardsatsning på elektrobränsle i Jämtland och Östersund

Uppdaterad
Publicerad

På en pressträff tidigare under tisdagen lanserade energibolaget Uniper, tillsammans med Jämtkraft, projektet NorthstarH2 för att tillverka förnybart elektrobränsle i Östersunds kommun.

Anläggningen är tänkt att etableras intill kraftvärmeverken i Lugnvik, och syftar till att tillverka elektrobränslet e-metanol från förnybar vätgas och infångad biogen koldioxid.

E-metanolen som kan produceras i Östersund ska kunna reducera Sveriges fossila koldioxidutsläpp genom att återanvända 160 000 ton biogen koldioxid per år.

Planerad byggstart är under 2026, och till 2028 ska anläggningen vara färdig. Satsningen ska ge mellan 50 och 100 nya jobb.

I första hand ska anläggningen producera fartygsbränsle.

Redan 2021 presenterade Jämtkraft planer på att producera bränsle av koldioxiden från kraftvärmeverket i Lugnvik, men det blir alltså fartygsbränsle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.