”Det här kan vara en viktig pusselbit och bakgrundsinformation till det beslutet”, säger smittskyddsläkare Micael Widerström. Foto: TT

Ny studie kan ge svar på om äldre ska få en tredje vaccindos

Uppdaterad
Publicerad

Genom att mäta nivåer av antikroppar från äldre i Jämtlands län, Västerbottens län och Örebro län ska ge svar om, och när, äldre kan få en tredje dos coronavaccin. Något även Folkhälsomyndigheten vill ha mer underlag på, det rapporterar P4 Jämtland om.

En tredje vaccindos ges redan till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, men med studien som leds av Umeå universitet vill man avgöra om även äldre behöver en extra dos coronavaccin.

– Det är ju dels beslutet som många funderar på och Folkhälsomyndigheten håller på att grubbla över. Och det här kan vara en viktig pusselbit och bakgrundsinformation till det beslutet, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare på region Jämtland Härjedalen till P4 Jämtland.

Studien baseras på äldre från särskilda boenden i de tre deltagarlänen. Personerna lämnar in ett blodprov som sedan skickas med post till forskarna i Umeå. Det är upp till kommunerna att bestämma vilka boenden som kan delta, men smittskyddsläkaren hoppas på minst 300 deltagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.