Navinder Singh, projektledare och docent vid Sveriges lantbruksuniversitet, berättar om hur kungsörnen påverkas när vindkraftsverk blivit en del av dess habitat. Foto: SVT

Så påverkar vindkraften kungsörnars beteende

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkas kungsörnar när vindkraften expanderar och det blir fler snurror de måste navigera kring? Den frågan har forskare på SLU försökt att svar på i en studie och nu börjar man se resultat.    

Genom att  placera sändare på flertalet kungsörnar har forskarteamet studerat hur örnarna klarar av att flyga i områden där vindkraftparkerna blir fler. Studien har pågått sedan 2010 och man har följt örnar i hela Norrland, bland annat i närheten av jämtländska Stamåsen.

Resultaten visar att fullvuxna kungsörnar kan lära sig att undvika propellrarna. Dock är det oklart hur deras beteende påverkas när området snabbt förändras och det byggs många nya kraftverk på kort tid.  

– Det verkar som att olika örnpar påverkas olika mycket. Vissa flyger in vindkraftområdena medan andra undviker dem. De måste dock anpassa sig väldigt fort och vi skulle behöva forska mer på hur stora konsekvenserna blir på lång sikt, säger Navinder Singh, projektledare och docent vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Hör mer om vilka konsekvenser vindkraften orsakar örnarna i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.