Ny teknik: Här tränas skidåkarna i Östersund på distans

Uppdaterad
Publicerad

Coaching av tränare på distans – det är verklighet på A-labbet hos Nationellt vintersportcentrum vid Mittuniversitetet i Östersund sedan en tid tillbaka. Här kan skidåkare träna på rullband och samtidigt observeras av tränare som befinner sig i andra delar av världen.

Pandemin har väl lärt många att det faktiskt till viss del går ersätta fysiska möten med olika digitala lösningar. A-labbet på Nationellt vintersportcentrum i Östersund, med det klassiska rullbandet för skidträning, har nu fått en liknande uppgradering.

– Man kan se åkaren från fem olika kameravinklar, vi kan spela in och ansluta oss till virtuella mötesrum så att en tränare som befinner sig någon annanstans kan ha full kontakt med åkaren på bandet, säger Hampus Lindblom som är testledare på vintersportcentrum.

Hör mer om uppgraderingen av labbet på Vintersportcentrum och om fördelarna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.