En ny utställning om Beppe Wolgers öppna på lördagen där beökarna fick se bland annat dockan Sigrid från Beppes godnattstund. Foto: SVT

Ny utställning om Beppe Wolgers

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes en utställning om Beppe Wolgers på Ströms Hembygdsgård i Strömsund.

Från 1968 bodde och verkade Beppe Wolgers på Öhn i Strömsund och han är starkt förknippad med bygden. Sedan tidigare finns figuren ”Jätten Jorm” från filmen Dunderklumpen placerad vid Hembygdsgården.

-Beppe tog Strömsund till sitt hjärta och det var ömsesidigt, sa Håkan Espmark från hembygdsföreningen när han talade vid invigningen.

Dotter skapat utställning

Utställningen som öppnades i dag är gjord av Beppes dotter, Camilla Wolgers  och det var hon som tillsammans med sin mamma Kerstin lät täckelsen för skylten 'Beppe Wolgers – Mannen i Vattudalen' falla. 

I sitt tal underströk Camilla Wolgers att utställningen handlar om de 17 år som familjen stora delar av åren vistades på Öhn utanför Strömsund. 

Camilla Wolgers Foto: SVT

– Pappa fick en nytändning när vi flyttade hit, sa Camilla Wolgers till SVT.

– Strömsund betydde oerhört mycket för honom och för oss alla i familjen, fortsatte hon.

Beppes godnattstund

Utställningen finns i en gammal höloge på Hembygdsgården. Där finns flera av Beppe Wolgers ägodelar, bilder visas på väggarna och fakta om Beppe och hans konstnärsskap får besökarna genom ljudinspelningar.

Dockan Sigrid från Beppes godnattstund. Foto: Bengterik Busk/SVT

Beppe Wolgers var en mycket mångsidig kulturarbetare. Barnprogrammen ”Beppes Godnattstund” sändes 1968-1974, då låg han iklädd pyjamas och nattmössa i en stor säng och pratade med sina dockor, Gäspan och Sigrid bland andra.

Jamtamots hederspris

Beppe spelade Pippi Långstrumps pappa Efraim och han var Baloos röst i Djungelboken. Han skrev också många sångtexter; bland annat ”Sakta vi gå genom stan” som blev en hit med Monica Zetterlund och tillsammans med Povel Ramel skrev han texten till ”Ta av dej skorna”.

Beppes arbetsplats med hans skrivmaskin och skinnjacka bland annat. Foto: Bengterik Busk/SVT

Han skrev många revytexter och han gav ut flera diktsamlingar. Han fick Jamtamots hederspris 1975 för sina diktsamlingar med motiv från norra Jämtland.

SE INSLAGTET: Strömsund satte avtryck i Wolgers konst

Dunderklumpen

Här i Jämtland är nog Beppe mest ihågkommen för filmen Dunderklumpen som kom 1974. Handlingen utspelar sig på Öhn i Strömsund dit Dunderklumpen kommer till en familj och väcker dotterns dockor till liv.

Familjen har tidigare haft en utställning om Beppe på Öhn i Strömsund, men den utställningen stängde för några år sedan.

Beppe Wolgers avled 1986, han skulle ha fyllt 58 år i november det året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.