Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart täcks en hel fasad på Sonfjällsskolan i Hede av en målning av de kända Hedebröderna Ewert och Arne Ljusberg. Konstnären Charlie Granberg står för målningen. Foto: Maria Broberg/SVT

Ny väggmålning i Hede: Bröderna Ewert och Arne Ljusberg hedras

Publicerad

Nu täcks snart en av fasaderna på Sonfjällsskolan i Hede av en målning av de kända Hedebröderna och musikerna Ewert och Arne Ljusberg. Ewert Ljusberg var också Jämtlands president till sin bortgång i oktober förra året. Charlie Granberg är konstnären.

Målningen tar cirka åtta dagar att göra, men arbetet innan tar också tid. För att få fram den exakta bilden som nu målas satte konstnären Charlie Granberg ihop två äldre bilder.

– Nosgnuggningen var tydligen en hälsning som bröderna brukade göra så det finns flera foton. Jag fick två foton av deras barn som jag fick sätta ihop och sedan måla till lite extra. En var bra upplösning, men smal och avskuren och en var dålig upplösning, men hade hela motivet.  

Kommunen utlyste en tävling

Det var i våras som kommunen utlyste en tävling för konstnärer och fasadmålare för att måla en fasadvägg med bröderna Ljusberg på Sonfjällsskolan i Hede. Målaren Charlie Granberg brukar inte ställa upp på tävlingar i vanliga fall.

– Men det var jättemånga både som jag känner och även härifrån som hade sett mina tidigare grejer som ville att jag skulle ta det. Till slut hörde även deras barn av sig och då tänkte jag okej då.

Hör Charlie Granberg berätta mer om målningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.