Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Holm och Björn Olofsson har kommit ett steg närmare att kunna bestämma när Frösö kyrka byggdes. Träbiten i Olofs hand är en viktig pusselbit i arbetet. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Nya arkeologiska fynd i Frösö kyrka – historikern: ”jackpot”

Uppdaterad
Publicerad

En förkolnad träbit stor som en knytnäve var vad Olof Holm entusiastiskt kallade ”jackpot” när Björn Olofsson visade vad han dragit fram ur innerväggen på Frösö kyrka. De jobbar för att lösa gåtan om när Frösö kyrka byggdes.

Historikerna Olof Holm och Björn Olofsson har i veckan kämpat i den tryckande värmen på vinden ovanför Frösö kyrkas långhus. Träbiten de lyckats såga loss är en del av takstolarna som konstruerades när kyrkan byggdes på medeltiden. Sedan dess har två stora bränder härjat kyrkan och nya tak har byggts. Men rester av de första takstolarna har alltså hittats ungefär en halvmeter inne i väggarna.

– Vi ska ta reda på när kyrkan byggdes, hittills har vi haft ett osäkerhetsspann på hundra år, säger Olof Holm.

I inslaget visar Björn Olofsson varför man med stor säkerhet kan säga att fyndet är från medeltiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.