Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är riksdagens nya beslut om skogen Foto: Maria Harning/SVT

Det här är riksdagens nya beslut om skogen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska 25 000 hektar avsättas som ersättningsmark till skogsägare som vill skydda värdefull skog. Det är ett av de konkreta resultaten av riksdagens beslut om skogspolitiken.

Riksdagen fattade på onsdag kväll beslut om den framtida skogspolitiken när skogspropositionen klubbades igenom. Det mest konkreta förslaget är att ett markbytesprogram nu inrättas.

Det innebär att privata skogsägare som vill skydda värdefull skog (genom formellt skydd) ska kunna få ersättningsmark av staten i utbyte. Statliga Sveaskog kommer att avsätta 25 000 hektar produktiv skogsmark i det syftet.

Till det kommer ytterligare 60 000 hektar statlig mark att användas som ersättningsmark för skyddsvärd skog inom ramen för det så kallade ”markförsäljningsprogrammet”, som redan finns men nu kommer få ny inriktning.

Frivillighet vid skydd slås fast

Skogspolitiken innehåller två jämställda mål: produktionsmålet och miljömålet. Den aktuella skogspropsitionens syfte har varit att stärka markägarens äganderätt till sin skog, bland annat genom att slå fast att vid formellt skydd av skog (reservat, biotopskydd eller naturvårdsavtal) ska frivillighet vara grunden för skogsägaren.

Därför ska ägare erbjudas nya ersättningsmarker när värdefull skog skyddas. Undantagen – när myndigheter inrättar skydd mot en markägares vilja – ska bara få ske ”när så är befogat” och ”mer restriktivt” än idag.

Ersättning för nekad avverkning i fjällnära skog

Meningen är alltså att det ska bli enklare och snabbare för markägare att skydda skog och få ersättning. Riksdagen sa ja till en rad förslag som ska underlätta, bland annat regelförenklingar och mer förmånlig skatt. Nu får flera myndigheter i uppdrag att ta fram konkreta åtgärder.

Redan nu är det klart att intrångsersättning till markägare som nekas avverkning i fjällnära skog kommer att lagfästas.

Naturskydd ska kunna upphävas

Riksdagen kom även med fyra uppmaningar till regeringen att ta hänsyn till framöver:

  • Rapporteringen av skyddad skog till Europeiska miljöbyrån ska ses över, eftersom det finns indikationer på underrapportering.
  • Formellt skyddad natur ska ses över med jämna mellanrum och det ska finnas möjlighet att upphäva skyddet.
  • En översyn ska ske för att se hur bioekonomins roll i klimatomställningen kan stärkas.
  • Ytterligare åtgärder behöver vidtas för att bekämpa granbarkborren i skyddade områden och kompensation till enskilda skogsägare.

Den proposition som riksdagen klubbade igenom till stora delar har titeln ”Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och ökade incitament för naturvården i skogen med frivillighet som grund”.

Miljö- och jordsbruksutskottets betänkande 2021/22MJÖ18 där propositionen avhandlas kan läsas i sin helhet på Riksdagens hemsida här.

Källa: Riksdagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbruket i Jämtlands län

Mer i ämnet