Denna omgång av utbetalning av stöd har man sänkt kravet på stolparnas effekt i hopp om att fler stolpar ska bli verklighet. Foto: Pär Fredin/TT

Nya bidrag till laddstolpar i länet erbjuds av Trafikverket

Publicerad

Målet är att man ska kunna köra elbil över hela landet och nu erbjuder Trafikverket stöd till 28 platser. De flesta i de nordligare delarna av landet, men Strömsund och Ragunda står också på listan.

Antingen i Lidsjöberg eller Gubbhögen i Strömsund kan det moteras en station för snabbladdning av elbilar. I Ragunda blir det i Bispgården om inte Liden i Sundsvalls kommun drar det längsta strået.

Vill öka täckningen av laddstolpar

Trafikverket vill att det inom en snar framtid ska finnas tillgång till snabbladdare med minst 50 kW effekt längs statens större vägar i hela landet. Just nu finns 600 snabbladdare och i och med detta erbjuder 28 nya platser att ansöka om att få hela laddstationen bekostad av Trafikverket.

Sänkta krav på effekt

I våras erbjöd Trafikverket samma typ av stöd men vissa orter inkom aldrig med en ansökan. Nu har man genomfört ändringar och hoppas på att fler ansökningar ska komma in.

– Vi har haft diskussioner med lokala aktörer om varför man inte ansökte och kommit fram till att det blev för hög driftskostnad för många. Då var kravet att effekten skulle vara minst 150 kilowatt men nu har vi sänkt till 50 kilowatt istället, säger Hanna Eklöf som är utredningsledare på Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer