Långforsens gamla kraftstation Foto: SVT

Nya direktiv kring Långforsen öppnar för att sälja

Uppdaterad
Publicerad

Nya ägardirektiv till Jämtkraft öppnar möjligheten för att sälja Långforsen för utrivning. Men när det kan ske och vad priset blir, är oklart.

Kommunfullmäktige i Östersund beslutade i dag om nya ägardirektiv till Jämtkraft när det gäller Långforsen. De nya direktiven lyder:

”Jämtkraft ska grundligt, och med en positiv grundsyn, utvärdera hur en överlåtelse av Långforsen till lokala intressen med intresse att återställa forsen kan genomföras. En renovering av det befintliga kraftverket eller nybyggnation av kraftverk i Långfors får inte inledas parallellt med detta, utan förutsätter nytt ägardirektiv.”

Striden runt Långforsen

– Det finns ett initiativ lokalt som har hittat en tredje väg, att finansiera ett övertagande av Långforsen. Det har i sin tur startat en process där vi nu är överens om att vi ska prova detta, säger Bosse Svensson (C), fullmäktigeledamot i Östersunds kommun.

– När nu det här förslaget har kommit så säger vi, låt oss göra det då, säger AnnSofie Andersson (S) kommunalråd och styrelseordförande i Jämtkraft. Låt oss utreda vad det skulle innebära juridiskt, ekonomiskt och tekniskt.

Oklart pris

Dagens beslut innebär inte att en överlåtelse eller försäljning är klar. Nu ska det utredas och sättas ett ekonomiskt pris på Långforsen. Var det hamnar vill inte AnnSofie Andersson spekulera i.

– Det är ju det marknadsvärde man räknar ut utifrån den produktion och det resultat som en sådan här kraftstation ger under 40, 50 år som blir värdet på tillgången i bolaget, säger hon.

”Bästa lösningen”

Någon tidsram för utredningen är inte satt, men Bosse Svensson tror att Jämtkraft kommer att sälja Långforsen.

– Ja, det tror jag. Det är det bästa lösningen för Jämtkrafts varumärke och för bygden, säger han. Om arbetet görs grundligt och seriöst så blir det av och jag tror det blir riktigt bra.

Östersunds kommun är största ägare i Jämtkraft, med 98 procent av aktierna. Krokom och Åre kommuner äger 1 procent vardera. Beslutet om nya ägardirektiv tas av alla ägarkommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden runt Långforsen

Mer i ämnet