I samband med att VM-tävlingar arrangeras i Jämtland drar fyra nya forskningsprojekt igång. Foto: Janerik Henriksson, TT.

VM-tävlingar i Jämtland skapar nya forskningsområden

Publicerad

Inför världsmästerskapen i Jämtland fördelar Mittuniversitet en miljon kronor på olika forskningsmedel. Bland annat ska ny teknik utvecklas och tillämpas på Östersunds skidstadion.

Jämtland står inför en unik situation med två världsmästerskap under 2019 – alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund, som arrangeras i februari och mars.

Mittuniversitetets har ett avtal med World Championships Region 2019 och det innebär bland annat en satsning på forskning.

Vill forska på mer områden inom idrotten

– Vi vill bredda forskningen till att omfatta fler områden med koppling till idrott och satsningen tillsammans med World Championships Region 2019 ligger i linje med vår strävan efter en nära samverkan med näringsliv, offentlig sektor och andra aktörer både i regionen, nationellt och internationellt, säger Anna-Lena Perdahl, universitetsstrateg på Mittuniversitetet i ett pressmeddelande.

Närmare en miljon betalas ut

Totalt fördelar Mittuniversitet närmare en miljon kronor i nya forskningprojekt.

Mest pengar går till Nationellt vintersportcentrum, som ska utveckla och tillämpa ny teknik på Östersunds skidstadion.

Ska göra glidmätningar

Tanken är att man ska göra skidaktiviteter mer interaktiva.

Ett annat projekt, som Sports Tech Research Centre fått pengar till , innebär att man ska studera och testa skidors struktur och göra glidmätningar, med hjälp av ett testlabb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inför skidskytte-VM i Östersund

Mer i ämnet