Åtta månader försenat är brobygget i Lit Foto: SVT

Nya Litsbron blir kraftigt försenad

Uppdaterad
Publicerad

Den nya bron som byggs över indalsälven i Lit skulle ha öppnat nu i dagarna men den har blivit kraftigt försenad.

Det är en blandning av olika händelser som gör att man måste skjuta på öppningsdatumet cirka åtta månader:

– Nu under våren så upptäckte vi att kurvan vid södra Söre behövde breddasför att göra det trafiksäkert, säger Samuel Nilsson, projektledare Trafikverket.

Bron var för låg-behövdes höjas

Under 2018, mitt under pågående produktion var man tvungen att höja bron mellan 50 och 70 centimeter:

– Nu håller vi på med sista gjutningen vid landfästet på södra sidan, säger Samuel Nilsson, projektledare Trafikverket. Foto: SVT

– Då hade vi upptäckt ett antal olika vattenhöjds scenarior som gjorde att att det framförallt under produktionstiden, när vi bygger bron, fanns en ökad risk för för tillbud och olyckor under byggnadsfasen, säger Samuel Nilsson, projektledare Trafikverket.

130 miljoner kronor kostar bron

Att bygga en ny bro har diskuterats under många år. Den befintliga är i dåligt skick och endast begränsad trafik får köra på den.

Cirka 130 miljoner kronor kostar det att bygga den nya bron:

– Den nya bron kommer att vara tvåfilig, ha en gång- och cykelbana och få belysning. Vi siktar på öppna den nya bron för trafik veckan efter midsommar, säger Samuel Nilsson, projektledare Trafikverket.

Veckan efter midsommar 2020 kommer den nya bron att öppna för trafik enligt Trafikverket. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.