Foto: Ur Östersund kommuns samrådsförslag

Nya stadsdelen upprör närboende

Publicerad

300 yttranden kom in när folket fick säga sitt kring den nya stadsdel på Annersia som planeras just nu. De flesta ställer sig kritiska till bygget.

2013 köpte Östersunds kommun mark söder om Vallsundsbron. Cirka 1500 bostäder planerar Östersunds kommun att bygga söder om Vallsundsbron på Annersia, men i den fördjupade översiktsplanen var förslaget 2000 bostäder.

Det som planeras nu är det största bygget sedan kommunen byggde stadsdelen Torvalla.

– De flesta säger att vi vill inte att ni ska bygga här för att området har landsbyggdskaraktär idag och det är därför jag har valt att bosätta mig här, säger Torun Jacobsson som är projektledare.

Oro över trafiken

160 fastighetsägare har kontaktats i de här projektet som är i eller i anslutning till de tänkta området. Av de 300 yttranden som kom in så är majoriteten från boende i närheten.

Trafiken har många varit oroliga över, så även trafikverket som vill se i ett fortsatt planarbete, en större trafikutredning. Vilket kommunen har också har beställt.

– Framförallt måste vi se över trafiksituationen vid rondellen från Vallsundsbron till Frösön och korsningen Rådhusgatan – Färjemansleden, säger Torun Jacobsson.

Byggstart tidigast 2020

Nu ska alla synpunkter sammanställas och presenteras för politikerna, sen i vår kommer det en omarbetat version av projektet som man åter igen får lämna synpunkter på.

När man ett eventuellt bygge starta?

–  Jättesvårt att säga men tidigast runt 2020, säger Torun Jacobsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer