Foto: Johanna Tjäder, Sameradion & SVT Sápmi

Nytt museum i Ankarede invigt

Uppdaterad
Publicerad

I fredagskväll invigdes det nya museet i Ankarede i Strömsunds kommun officiellt med mingel, jojk, snittar och bubbel.

Det var ett sextiotal besökare på plats och glädjen över att Ankaredes historia nu får en självklar plats i Åanghkeren saemiensiebries första föreningshus firades ordentligt.

– Varför har vi inte gjort det här tidigare, säger Åanghkeren saemiensiebries orförande Mikael Jonasson, strax efter att bandet klipptes.

Sameradion och SVT Sápmi

Museet skulle egentligen invigas under midsommarhelgen men på grund av den pågående pandemin så flyttades invigningshelgen fram. Detta gör att museet redan har stått öppet för besökare under sex veckor i sommar. Och succén är ett faktum.

– Det har varit mycket turister. Själv trodde jag att det skulle komma typ 20 stycken per dag. Men det har varit uppemot 100, närmare 200 personer. Jätteroligt, en succé! Nästa år tror jag att det blir ännu bättre, säger projektledaren Jon-Henrik Sikku.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet