Ett membranfilter ser ut så här i genomskärning Foto: SVT

Nytt vattenreningsverk blir 100 miljoner dyrare

Publicerad

Ett nytt vattenreningsverk vid Minnesgärde kommer att bli 100 miljoner kronor dyrare än tidigare beräknat. Anledningarna är flera.

Efter utbrottet av cryptosporidium i dricksvattnet i Östersund 2010 beslutades att vattenreningsverket i Minnesgärde måste byggas om.2016 inleddes en upphandling kring ett nytt reningssystem med membranfilter. Men upphanlingen överklagades och i våras beslutade Östersunds kommun att avbryta upphandlingen och göra en ny.

– Läget har förändrats, säger Örjan Jervidal, chef på teknisk förvaltning. I de nya dricksvattenföreskrifterna så står att vi ska skydda om både kända och okända föroreningar.

Medicinrester och mikroplaster renas

I den nya upphandlingen kommer att ställas krav på mer än ett membranfilter. Även medicinrester och mikroplaster ska kunna renas. Men de nya kraven innebär också ökade kostnader. Prislappen väntas stiga från 260 miljoner kronor till 360 miljoner kronor. När väl budgeten är beslutad i kommunen så kommer upphandlingen att genomföras. Planen är att det nya reningsverket ska stå klart 2022, tolv år efter cryptosporidieutbrottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.