Foto: Mats Lennartson/TT

”Offpist-åkare är för dåligt tränade”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av de skidåkare som brukar åka offpist är för dåligt tränade i lavinräddning, visar en undersökning som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd har gjort.

Varje år dör i genomsnitt två svenska skidåkare i laviner, enligt Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Det är oroväckande att så många struntar i att träna lavinräddning helt, eller tränar för sällan. Störst chans att snabbt kunna hjälpa till vid en olycka har kamrater i samma grupp som den som hamnar i en lavin, säger Per-Olov Wikberg i ett pressmeddelande.

Han är nationell samordnare vid Fjällsäkerhetsrådet som gjort enkäten.

Övar inte

Enkätundersökningen visar att fyra av tio offpiståkare tränar lavinräddning bara vartannat år, mera sällan eller aldrig. Det var 1 208 personer som svarade på enkäten.

Av enkätsvaren framgår också att nio av tio åkare har lavinutrustning, det vill säga lavinsändare, spade och sond, men det är bara sex av tio åkare som har utrustningen med sig varje dag dom åker.

Den här enkätundersökningen kommer att diskuteras på den konferens med landets lavinexperter som äger rum i Östersund i helgen.

Tre faktorer vid lavinolyckor

  • Terrängen. Det måste vara brant.
  • Snön måste vara instabil. Den skiljer sig i olika väderstreck och höjd över havet och det gör lavinfaran också.
  • Mänskliga faktorn. Utan människan blir det inga lavinolyckor.

För att undvika att laviner går gäller det att välja rätt terräng efter de förutsättningar som finns i snötäcket – i kombination med goda lavinkunskaper hos den som vistas i lavinområden.

Källa: Sveriges lavinutbildningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.