Östersunds FK befinner sig i kris och vädjar om pengar från allmänheten Foto: Bildbyrån

ÖFK i akut ekonomisk kris

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar Östersunds FK till håven. På klubbens hemsida går ordförande Bo Ottosson ut med en vädjan om att supportrarna helt enkelt ska skänka pengar.

”Om till exempel 5 000 jämtar skänker 1 000 kronor var så skulle det innebära 5 miljoner kronor in till klubben”. Så skriver Bo Ottosson på ÖFK:s hemsida och naturligtvis andas orden desperation.

Under torsdagen inleddes rättegången mot tidigare ordföranden Daniel Kindberg. Dagen innan stod det klart att Martin Johansson hoppar av sin vd-post och likaså lämnar styrelseledamoten Niklas Edbjörk sin styrelsepost.

ÖFK i ekonomisk kris

I samma veva avslöjar ÖP att Östersunds kommun har en fordran på 700 000 kronor som rent av är på väg till kronofogden.

Bekymrat läge

Bo Ottosson är bekymrad över det ekonomiska läge som klubben hamnat i:

– Det är i huvudsak tre orsaker som gjort att vi har hamnat i den här situationen, säger han till SVT Nyheter Jämtland. Sponsoravhopp gjorde att vi fick ett tapp på mellan 6 och 7 miljoner kronor, mindre publik än beräknat ger ett tapp på runt 5 miljoner kronor, och spelarförsäljning som vi hade räknat med att göra, som inte blivit av.

Bo Ottosson, ordförande i ÖFK. Foto: SVT

– Vi jobbar på många fronter för att försöka lösa situationen, säger han. Det finns fortfarande en del spelarfönster som är öppna till i slutet av september.

På hemsidan gör du en uträkning som skulle innebära att frivilliga krafter skänker sammanlagt 5 miljoner. Är det så mycket pengar ni behöver?

– Ja, minst. Det är nog mer än så, säger Bo Ottosson.

Styrelsen pressad

Den senaste tidens avhopp ökar förstås pressen på dem som är kvar.

– Just nu består styrelsen i elitbolaget bara av två personer. Vi jobbar så mycket vi kan, men vi har båda andra arbeten att sköta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖFK i ekonomisk kris

Mer i ämnet