Ointresse på riksnivå för återbäring

Uppdaterad
Publicerad

Politiker från Jämtland har på olika sätt tagit upp frågan om en återbäring på vattenkraften, men mötts av kalla handen på riksnivå.

Inom Alliansen har det varit stopp, inte minst på grund av moderaternas motstånd mot en återbäring. Jämtlandsmoderaternas ordförande Saila Quicklund har motionerat i frågan i riksdagen, med kravet på en översyn av vad en återbäring skulle innebära för skatteutjämningssystemet.

– Jag ville se om en återbäring på vattenkraften skulle kunna gynna oss ännu mer, säger Quicklund.

Vad fick du för svar?

– Ingen, varken socialdemokraterna eller moderaterna, är i det här skedet beredda att göra en sådan översyn. Så det blev avslag.

Socialdemokraterna i Jämtlands län tog upp frågan på senaste partikongressen, men blev nedröstade.

– I uttalandet sade man att man vill se över beskattningen av naturresurser, men det står inte mer än så, säger Anna-Caren Sätherberg, ordförande i partidistriktet.

Centern antog på riksstämman ett förslag om att göra fastighetsskatten på vattenkraftverken regional. I Jämtlands län handlar det om en miljard per år. Problemet är att man inte har något gehör inom Alliansen.

– Vi fortsätter att driva frågan, men det är klart att så länge en majoritet av partierna i Stockholm säger nej så är det svårt att få igenom det här, säger Jämtlandscenterns ordförande Per Åsling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenkraftsåterbäring

Mer i ämnet