• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Oskar Brodin varnar för laviner. Foto: SVT

Ökad lavinfara i fjällkedjan i Jämtland och Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Ostadigare väder och snöfall innebär ökad lavinrisk i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

Lavinprognosen har uppgraderats till en trea – det innebär betydande lavinfara. En trea i lavinprognos indikerar farliga förhållanden och människor som rör sig på fjällsluttningarna ska vara mycket försiktiga när de väljer var och hur de åker. Spontana laviner kan uppstå och det är troligt att människor utlöser laviner.

Snöfall och vindar har byggt upp drevsnölager på sluttningarna och enligt Naturvårdsverkets lavinprognoser ligger det på många platser snöflak ovanpå svagare snö vilket gör snötäcket känsligt för belastning. Dessutom väntas mildare temperaturer vilket ytterligare kan destabilisera snölagret.

Här hittar du Naturvårdsverkets lavinprognoser.

Hör Oskar Brodén, Åre lavincenter om hur väderomslaget påverkar lavinfaran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.