Fjällcykling blir alltmer populärt men ställer stora krav på omdöme och säkerhetsmedvetande. Många aktörer i fjällen konstaterar nu att det behövs mer information om fjällvett och säkerhet. Foto: SVT

Efter sommarens cykelboom i fjällen: ”Krävs mer information om fjällvett och säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är rekordstort intresse för cykling i fjällen, men det ställer stora krav på omdöme. Efter den här sommaren konstaterar nu många aktörer längs hela fjällkedjan att det behövs mer information om fjällvett och säkerhet. Det framgår av en ny enkätundersökning.

Bakom undersökningen står Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

– Cyklister rör sig i ett snabbare tempo än vandrare, vilket ställer höga krav på säkerhetsmedvetende och att visa hänsyn till naturen och andra besökare, säger Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Fjällsäkerhetsrådets enkätundersökning har besvarats av 27 destinationsbolag och fjällstationer i sommar, bland annat STF:s fjällstationer i Storulvån och Ljungdalen (Helags) och Destination Funäsfjällen.

Fjällcykling har ökat rejält i hela fjällkedjan. Sex av tio aktörer svarar att allt fler cyklar i fjällen nu jämfört med för fem år sedan.

Det medför också ett ökat behov av information om fjällvett och säkerhetstänkande.

Samtliga tillfrågade instämmer helt eller delvis i påståendet att ”behovet har ökat av att nå ut med information om säkerhet och fjällvett till besökare som cyklar på stigar och leder i fjällen.”

Det finns inga särskilda trafikregler för cykling i fjällterräng men cyklisterna bör bland annat lämna företräde för vandrare och vara uppmärksamma på att cykling riskerar att orsaka slitage på leder och stigar, slår Fjällsäkerhetsrådet fast.

– Vi ser även att elcyklar som ny företeelse i fjällen blir allt vanligare. Med en elcykel går det lätt och snabbt att färdas längre sträckor vilket kan få besökarna att ta sig längre bort än planerat. Men att använda elcykel i terrängen omfattas inte av allemansrätten vilket innebär att du behöver fråga markägaren om lov, säger Per-Olov Wikberg.

Tänk på det här när du cyklar i fjällen

Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd riktar ett antal råd och uppmaningar till dig som planerar att cykla i fjällen: 

  1. Använd alltid cykelhjälm.
  2. Håll dig till markerade leder och upptrampade stigar för att inte skada mark och vegetation.
  3. Ta hänsyn till vandrare och andra som använder leder och stigar
  4. Ta med kläder som klarar snabba väderomslag.
  5. Ta med reservslang och pump om olyckan skulle vara framme.
  6. Ta med något extra att äta och som ger energi om cykelturen blir längre än planerat.
  7. Ta del av väderprognosen och anpassa din tur efter förutsättningarna.
  8. Meddela alltid en vän eller släkting er planerade färdväg.
  9. Håll behörigt avstånd till betande renar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.