Foto: SVT

Ökning av bitcoinbedrägerier – 80-årig kvinna drabbad

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre anmälningar inkom till polisen i gällande bitcoinbedrägerier i Jämtland förra året. En 80-årig kvinna lurades att investera 900 000 kronor i kryptovalutan.  

Kvinnan lurades först att investera alla sina sparpengar, cirka 600 000 kronor och sedan tog hon ett lån för att kunna investera ytterligare 300 000 kronor. Mikael Ahrtzing, polisinspektör på regional it-brottscentrum, Region Nord, säger att polisen sett en ökning av brott där folk lurats att investera i bitcoin. Enligt honom är det vanligt att man lämnat sin mailadress eller andra kontaktuppgifter på nätet och man blir då uppringd av bedragarna.

– Då skapar de en sida och du får en personlig bankman och alltihop, men det är fejk, säger han.

Uppmaning att investera

Den uppringda personen uppmanas först att investera mindre summor, men uppmanas senare att investera ännu mer och när personen sedan vill ha ut sina pengar försvinner företaget och bedragarna som personen pratat med.  

– När du sedan polisanmält blir man kontaktad av bedragarna igen som säger att de hittat pengarna utomlands, men att det krävs en avgift för att få tillbaka dem och så blir man lurad igen.

Polisen vill inte kommentera om de har några misstänkta i de anmälda fallen i Jämtland. 

Hör polisen berätta i klippet om hur de utreder bedrägerierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.