Ola Lindgren: ”De vill ringa hem när de ser det hemska”

Uppdaterad
Publicerad

Elever från högstadieskolor i Östersunds kommun har besökt Auschwitz under flera år.

Sedan 2014 pågår Toleransprojektet i Östersunds kommun. Cirka åtta elever från varje högstadieskola i kommunen träffas varannan vecka under läsåret och i projektet ingår en resa till Auschwitz i Polen.

– Vi åker på söndag med en grupp om kommunen inte säger stopp på grund av Corona, säger Ola Lindgren som är historielärare på Storsjöskolan.

Påverkar eleverna för livet

Kommunen har under åren bekostat nio gruppresor till Auschwitz.

– Vi håller nere kostnaderna, säger Ola Lindgren. Vi har under åren lärt oss att boka billigt. Det viktigaste är ändå vinsten, att elever får se vad som hände under Förintelsen med egna ögon. Det påverkar dem som människor och därmed vårt samhälle.

Hör Ola Lindgren om elevernas reaktioner i klippet

Ola Lindgren poängterar att de är medvetna om att eleverna påverkas starkt av vad de får se. De vill nästan alltid ringa hem, berättar Ola Lindgren.

Tycker du att elever idag känner till vad som hände under Förintelsen?

– För några år sedan gjorde Forum för levande historia en undersökning om just den frågan och då var kunskapen relativt låg, berättar Ola Lindgren. Boken ”Om detta må vi berätta” som alla hushåll fick och att man nu tagit tillbaka frågan om hur vi människor är mot varandra gör att jag tror att de har relativt god koll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.