Planerar ha gruva i drift i Oviken om tre år

Uppdaterad
Publicerad

Det kanadensiska bolaget EU Energy Corporation hade igår samråd med länsstyrelsen och Bergs kommun i förhoppningen att få bearbetsningskoncession – utvinningsrätt – i ett område nordöst om Myrviken.

Det är första gången man har den där typen av samråd. Det hålls på grund av en ny lag som trädde i kraft i år, som säger att gruvbolag måste samråda med länsstyrelsen och berörd kommun.

Jack Purdy är representant för det kanadensiska bolaget EU Energy som planerar för en gruva i Ovikenområdet:

Jack Purdy, EU Energy Corporation

– Det finns en ökad medvetenhet om de känsliga miljöerna, som måste skyddas innan projektet kan fortskrida, säger Purdy.

Planerar att ha gruvan i drift inom tre år

Gruvbolaget vill bryta mineralen vanadin som det finns mycket av i marken i området runt Oviken. Vanadin används i laddningsbara batterier. Inom tre år tror bolaget att gruvan är i drift:

– Om allt går som det ska borde vi vara igång om ett par år, säger Jack Purdy.

40-tal nya jobb

Samtidigt finns också uran i marken som kommer att följa med vid brytning av vanadin och risken för att uran sprids till vattendragen har oroat flera boende i Ovikensområdet. Men EU Energy hävdar att det inte finns någon risk för läckage.

EU Energy beräknar att gruvan kommer att skapa ett 40-tal jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer