Kristina Kenning Östling, VA-chef Östersund Foto: SVT

Ombyggnaden av vattenverket i Östersund stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Uppgraderingen och ombyggnaden av vattenverket i Östersund har stoppats. Anledningen är att projektet riskerar att bli väldigt dyrt och samtidigt riskfyllt för Östersundsborna.

– Det är riskfyllt att göra de här ombyggnationerna samtidigt som det pågår en reningsprocessen, säger Kristina Kenning Östling VA-chef Östersund.

Vill bygga ett helt nytt vattenverk

Planen från början var att bygga till och ändra om i det befintliga vattenverket bland annat skulle man lägga till ett extra reningssteg ett så kallat membranfilter. Det här skulle ha kostat 360 miljoner men redan nu ser man att det inte kommer att räcka. Så nu har VA chefen andra planer:

– Vi skulle vilja bygga ett helt nytt reneingsverk, runt 500 miljoner skulle det här kosta, säger Kristina Kenning Östling VA-chef Östersund.

Parasitutbrottet Cryptosporidium

Det var hösten 2010 som parasiten Cryptosporidium spreds i dricksvattnet i Östersund. Totalt insjuknade runt 30 000 personer i magsjuka av parasiten. Östersundsborna fick koka sitt dricksvatten under cirka tre månader tills dess en ny UV-rening hade installerats och vattenledningarna spolats rena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.