Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Runt 15 fastigheter är utan vatten på Frösön just nu. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Omfattande vattenläckor på Frösön – äldreboende och förskolor drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Två vattenläckor med omfattande påverkan har hittats på Frösön. Tio villor samt flera kommunala verksamheter är drabbade.

En bit av Önevägen, vid Valla centrum, har stängts av under tiden arbetet pågår. En kokningsrekommendation är utfärdad och det befaras ta flera dagar innan vattenförsörjningen är återställd.

Den ena läckan uppdagades på Önevägen under lördagskvällen. Under måndagsmorgonen konstaterades ytterligare en vattenläcka, denna gång på Lövstavägen. Kommunens personal är i detta nu ute och försöker hitta ursprunget till läckorna, men än vet man inte vad som orsakat läckorna och prognos för när det kommer att vara åtgärdat finns inte.

På Önevägen pågår under måndag eftermiddag grävarbeten och vägen har stängts av, dock kommer bussar och andra samhällsfordon att få passera. 

– Det kommer att pågå tills vi hittat läckan och lagat den, säger Marcus Kihlander, Östersunds kommun. Först och främst kommer det pågå fram till onsdag.

Kommunala verksamheter drabbade

Vattenläckan på Lövstavägen har drabbat två förskolor i området samt några företag, och läckan på Önevägen påverkar både ett äldreboende samt ett gruppboende. Därtill har tio villor på Lakevägen lämnats utan vattentillgång.

Olika lösningar görs nu för att berörda fastigheter ska få tillgång till vatten. Det handlar dels om att ställa ut tankar samt att koppla in fastigheterna i brandposter.

Kokningsrekommendation utfärdad

Då det är oklart om bakterier kan ha kommit in i vattnet rekommenderas berörda att koka sitt vatten. Information om detta ska ha gått ut via sms.

– Det är under kontroll så till vida att vi har fixat vatten till de drabbade, men det är kokningsrekommendation på vattnet, säger Marcus Kihlander, Östersunds kommun.

Vattenprover har tagits och skickats på analys. Tidigast på onsdag kan man få svar så kokningsrekommendationen kommer troligen att ligga kvar tills dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.