Omstridda länder bakom lagen

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår VM för fullt på Jämtkraft Arena i Östersund men det har funnits protester mot deltagande lag, en kritik som avvisas av värdarna.

Tolv lag slåss om segern i fotbollsturneringen Conifa World Cup, lag som i flera fall kommer från områden som inte är erkända internationellt. Det gäller bland annat Sydossetien, Abchasien och Tamil Eelam.

– Vi har haft ett brev om laget Nagorno-Karabach från Azerbajdzjans fotbollsförbund till Fifa och det svenska fotbollsförbundet, där man klagat på att det här inte är OK ur deras perspektiv, säger Per-Anders Blind, president i Conifa. 

Conifa World Cup

Per-Anders vänder sig mot försöken att förminska VM-tävlingarna genom att kalla det ”separatism-VM” eller politisera det.

– Det här är ett VM för att hylla folk och regioner. Sedan är det ganska många som försöker att göra politik av det, men det är inte vår business. Vi är här för fotbollen och förbrödringen, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Conifa World Cup

Mer i ämnet