Foto: SVT

”Utred upphandling av nattågen”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket utreder om en fortsatt upphandling av trafiken med nattåg i övre norrland där Jämtland Härjedalen turism, JHT, tycker att man också borde utreda om upphandling av nattågstrafiken i Jämtland/Härjedalen.

Jämtland Härjedalen turism har ett samarbete med SJ där man fokuserar på kvalité, bokningssystem och annat för att få fler resenärer att åka tåg. Det samarbetet tycker Mats Forslund, vd för JHT fungerat bra och säger att det är viktigt att poängtera. Däremot anser han att när frågan om upphandling för tågen i övre norrland ligger på bordet, kan man passa på att titta på Jämtlandstrafiken ordentligt.

”Fler behöver åka tåg”

I övre norrland har en sådan här lösning funnits och man utreder nu om upphandligen ska fortsätta eller inte, och det är då Mats Forslund tycker man ska ta tillfället i akt.

– I utredningen har man sneglat på Jämtlands trafiken och jag uppfattar det som att man ser jämtlandstrafiken som ett underlag till trafiken till övre norrland men det jag vill är att man tar i lite mer ordentlig nu när man ändå håller på.

Viktigt för turismen

Kollektivtrafik är viktigt för turismen och tågen är inget undantag.

– Turismen är så omfattande och då behövs det bra resmöjligheter för att få besökare hit, så trafiken är en jätteviktig pusselbit.

Upphandlingen om trafiken till övre norrland ska upphandlas år 2018 och under tiden så fortsätter samarbetet med SJ om att få fler resenärer att åka tåg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer