Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi byter ut våra operationsbord till nyare modeller och de gamla borden kommer vi att skicka till Ukraina”- hör Elisabet Ågren enhetschef centraloperation på Östersunds sjukhus. Foto: Eva Danielsson/SVT

Operationsbord från sjukhuset i Östersund skänks till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen skänker femton av sina operationsbord till Ukraina. Just nu monteras de ner och packas ihop för att inom kort skickas iväg.

Följ med ner i sjukhusets kulvert och se vilka bord det handlar om och hör Elisabet Ågren, enhetschef för operationsavdelningen, berätta mer.

Under sommaren 2023 kommer operationsavdelningen på Östersunds sjukhus att byta ut femton av sina operationsbord. I stället för att de returneras till leverantören kommer de gamla borden nu att skänkas till Ukraina via biståndsorganisationen OperationAid.

”En självklarhet för oss”

Beslutet att skänka operationsborden fattades på måndagen genom ett så kallat ordförandebeslut då ärendet bedöms så brådskande att det inte kan avvakta till nästa styrelsesammanträde.

– Behovet av medicinsk utrustning i Ukraina är omfattande. Sjukhus bombas regelbundet och utrustning förstörs så det är en självklarhet för oss att så snabbt som möjligt kunna bidra med det vi kan, säger regionstyrelsens ordförande Bengt Bergqvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.