Örnbråk kan stoppa vindkraftsbygge

Uppdaterad
Publicerad

En vindkraftspark i Moskogen i Åre kommun har varit en het fråga under en längre tid å nu är frågan åter aktuell och ett örnbråk kan sätta stopp för vindkraftsplanerna.

JP-vind som ägs av Jämtkraft och Persson Invest har länge velat bygga en vindkraftspark i Moskogen i Åre kommun. Frågan har tagits upp ett flertal gånger där kommunen både varit för och emot förslaget.

Redan år 2010 beslutade Åre kommun att området var en lämplig plats för en vindkraftsetablering och 2013 pekades även området ut som ett område av riksintresse för just det. Samma år så svängde kommunen, la in sitt veto och stoppade etableringen.

Ska förnya beslutet

Varje mandatperiod måste Åre kommun förnya beslutet om vindkraft är lämpligt i Moskogen och inför mandatperioden 2014 så upplevde Persson Invest att de politiska partierna i Åre kommun var för och att förslaget skulle gå igenom. Nu verkar Åre kommun ha vänt i frågan och styrelseordförande i Persson Invest har skrivit ett öppet brev till landshövdingen där han kritiserar länsstyrelsen och antyder att de haft en påverkan i att det nu skett en helomvändning.

Bob Persson, styrelseordförande Persson Invest Foto: SVT

– Vi fick höra ett intryck att man hade från dom politiska partieran i Åre kommun stöttat sig mot att Länsstyrelsen hade bestämt sig för att vindkraft inte skulle få förekomma i Moskogen, vår uppfattning att så var inte fallet och då ville vi ha det klargjort,säger Bob Persson, styrelseordförande i Persson Invest.

– Som jag uppfattat det så är det ju Åre kommun som har frågan att titta på ett granskningsbeslut över området Moskogen. Länsstyrelsen del blir inkopplat när det finns en projekt att bedöma och där är vi ju inte än. Det har vi också förklarat för exploatören att bollen ligger i första hand hos Åre kommun, säger landshövding Jöran Hägglund.

Genomfört örninventeringar

Tidigare har området pekats ut som Åre kommuns enda lämpliga område för vindkraft och det är också ett område som är av

Jöran Hägglund, landshövding Jämtlands län Foto: SVT

riksintresse för just det. Men länsstyrelsen genomförde örninventeringar i området i höstat och kom fram till att det finns viktiga kungsörnsintressen i området där just Moskogen ligger.

– Utifrån Länsstyrelsens sida så är det ju inget taget beslut om att det inte skulle gå att bygga vindkraft i Moskogen, det är ju en sak som vi får ta ställning till när vi vet hur ett sådant konkret förslag ser ut, säger Jöran Hägglund.

Vad Åre kommun tar för beslut i frågan fattas i kommunfullmäktige i slutet på februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.