Polis ska utreda hur många fiskar som smitit från odlingen vid Hoverberg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland har polisanmält företaget som äger fiskodlingen vid Hoverberg. Den stora mängden uppfiskade regnbågar från odlingen har fått Länsstyrelsen att ifrågasätta hur många fiskar som egentligen har smitit ut i Storsjön.

Jacob Thomas jobbar som miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland.

– Företaget som driver odlingen inkom med en anmälan, i augusti 2021, att de hade en skada på en av kassarna ute i Storsjön och att det rymde fisk. Enligt uppgift från företaget har det smitit 5000 regnbågar från den kassen.

Rymningen från fiskodlingen i Hoveberg

”Betydligt fler”

Efter rapporter från mängder av fiskare under vintern som varit, så misstänker Länsstyrelsen att fler än så kan ha smitit.

– Vi misstänker att det kan vara ett betydligt större antal regnbågar, säger Jacob Thomas.

Hur många regnbågar som faktiskt har rymt från kassen i Hoverberg ska nu utredas. Detta efter att Länsstyrelsen valt att polisanmäla saken.

Oro bland sportfiskare

Ordföranden i Storsjön – Bergs Fiskevårdsområde, Hans-Erik Andersson är också orolig att den stora fiskrymningen kan få konsekvenser för de naturliga fiskbestånden i Storsjön.

Hör mer om Hans-Eriks oro i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymningen från fiskodlingen i Hoveberg

Mer i ämnet