Larmet från ortopedchefen: Personalbristen leder till vårdskador

Publicerad

Regionens akuta personalbrist drabbar patienterna. En stor majoritet som tvingas vänta länge på sin behandling får vårdskador. Det visar de utredningar som ortopedavdelningen genomfört det senaste året.

– Som det ser ut i dag så har vi svårt att leva upp till patientsäkerhetslagen, säger verksamhetschef Kristian Stjerna.

Som SVT berättat tidigare är det akut brist på vårdpersonal. Framförallt saknas sjuksköterskor. Något som bland annat drabbar ortopedavdelningen.

– Det har fått stora konsekvenser i form av att vi inte har kunnat behandla patienter som väntar på operation, säger Kristian Stjerna som är verksamhetschef inom ortopedi.

Vårdskadeutredningar genomförda

Ortopeden är en viktig kugge för att minska vårdköerna. Här genomförs till exempel höftledsoperationer. Men personalbristen gör alltså att patienter ständigt hamnar i kläm. Det visar inte minst de vårdskadeutredningar som ortopeden genomfört det senaste året.

– Vi har sett att patienterna som väntar, de får vänta för länge. De drabbas av så kallade vårdskador, säger Kristian Stjerna och fortsätter: 

– Det innebär ju i praktiken att vi inte klarar av att leva upp till patientsäkerhetslagen som det är just nu. Det vill säga att vi kan inte ge patientsäker vård på grund av de långa väntetiderna.

80 procent drabbats av vårdskada

Förra sommarhalvåret gjorde exempelvis ortopeden en genomgång av de avvikelser som de hade fått in. Och av totalt 35 fall så var det 28 som hade drabbats av någon form av vårdskada.

– Det har varit övergående besvär som exempelvis nervpåverkan och smärtor som krävt morfin till exempel, säger Kristian Stjerna.

Ingen av de 28 patienterna hade drabbats av en allvarlig vårdskada, det vill säga att det hade gett bestående men. Samtidigt poängterar Kristian Stjerna att det ändå varit ett lidande för den enskilde patienten.

– Vi har ju många exempel där patienter blir beroende av sjukskrivningar eller till och med har svårt att gå på grund av att den långa väntetiden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.