Lukas Johansson står på Rådhusgatan i Östersund och läser facebookkommentarer i sin telefon. I bakgrunden syns en bil och en cykel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har Östersund, på vissa ställen, bland den sämsta luften i landet. Se var mätningarna görs och vad kommunen och Naturvårdsverket svarar på ifrågasättandet i videon. Foto: Lukas Johansson/SVT

Östersund är en av landets mest förorenade städer – ifrågasätts av invånare

Uppdaterad
Publicerad

Trots sin lilla storlek pekas Östersund ut som en av Sveriges mest luftförorenade städer. Hur kan det vara så? SVT Nyheter Jämtland har undersökt.

– Vi har en av de mest förorenade gatorna i Sverige, säger Ann-Charlotte Skoog, miljöchef på Östersunds kommun.

Enligt gällande miljökvalitetsnorm får halten av så kallade PM10-partiklar – partiklar mindre än 10 mikrometer – inte överstiga ett dygnsmedelvärde på 50 mikrogram per kubikmeter luft mer än 35 dagar per år. I Östersund har den gränsen överskridits varje år sedan 2020, enligt kommunens egna mätningar.

Orsaken tros vara en kombination av vägslitage från dubbdäck och den sandning som sker under vintermånaderna. Höga halter av PM10-partiklar har kopplats till en rad hälsorisker, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar samt lungcancer.

Östersunds luftkvalitet

Mätningen ifrågasätts

För att mäta luftkvaliteten har kommunen två stationer – en på Rådhusgatan och en på Färjemansleden. Tillsammans kostar de runt 800 000 kronor per år att driva. Men det ifrågasättas av vissa: Hur tillförlitliga är egentligen dessa mätningar? Och speglar de verkligen luftkvaliteten i hela staden – eller bara på just dessa platser?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersunds luftkvalitet

Mer i ämnet