Morgan Hall är lokal arrangör till festivalen. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Östersund är en av orterna i digital musikfestival

Publicerad

Låt Live Leva är ett digitalt koncept för livekonserter som ganska snabbt växte fram under fjolåret när pandemin satte stopp för alla arrangemang med publik på plats. Under lördagen firar man ettårsjubileum med en stor – livestreamad – festival från en mängd olika platser i landet.

Morgan Hall från föreningen Stuck On i Östersund fungerar som lokal arrangör till festivalen, och han tycker att en digital festival är ett okej substitut när man inte kan ta in publik.

– Ja det är helt okej, även om det såklart inte är samma upplevelse som att kunna vara på plats fysiskt. Men när det blir en så här stor festival, med så många artister, då tycker jag det blir riktigt intressant.

Totalt kommer 35 artister medverka i festivalen som livesänds från fem olika städer i landet. Från Östersund kommer festivalbesökarna kunna se Ellen Sundberg, Kuda och The Photophonics.

Digitalt har sin plats även i framtiden

Under coronapandemin har många, inte bara i musikbranchen, upptäckt digitala lösningar som ersättning för ordinarie verksamhet. Och det är något Morgan tror kan leva vidare även efter pandemin.

– Ja det tror jag definitivt. När en artist ska släppa en ny platta till exempel, så kanske man livesänder en liten spelning från sin replokal. Många har blivit bra på att producera ”småskaligt” under pandemin, så det kommer nog finnas kvar som ett komplement även i framtiden.

I klippet ovan kan du höra Morgan berätta mer om festivalen Låt Live Leva, samt hur han tror att branschen har förändrats av att vara mer eller mindre nedstängd under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.