Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Livgardet och Fäljägargruppen övar i Östersund Foto: SVT

Östersund krigar för nytt regemente

Publicerad

Kanske var det ett första, om än litet steg, mot att Östersunds på nytt ska bli en militärstad. Den här veckan övar bland annat Livgardet i stan. Och en representant från försvarsberedningen fanns på plats.

Två Black Hawk-helikoptrar sjunker sakta ned på Österängens gräsmatta. Vinddraget från rotorbladen tar tag i en på ett sätt som får kallvästan att blekna och inte utan att associationerna svävar iväg mot den klassiska filmen och TV-serien M*A*S*H.

Precis som i gamla tider mullrar stridsflygplan över länet och tillsammans med Hemvärnets Fältjägargrupp övar här 13 säkerhetsbataljonen från Livgardet.

Två regementen

Försvarsberedningen har presenterat ett förslag om att den mellersta delen av Sverige behöver förstärkas med två infanteriregementen. Fyra städer har anmält intresse och en av dem är Östersund.

Strategiskt är Sveriges läge sådant att en försvarslinje måste finnas i i öst-västlig riktning. Det finns en gammal försvarsteori att om ryssen kommer så bör de passera Jämtland för att komma åt Natoanläggningar i Tröndelag.

Är det viktigt att övningsförbanden är förlagda på samma ställe som försvarsinsatsen sedan ska ske?

– Ja, ju närmare man ligger det område där försvarsuppgiften finns, desto bättre är det, säger försvarsberedningens Allan Widman (L).

Militär infrastruktur

På plats i Östersund den här veckan finns nu försvarsmaktens insatschef, viceamiralen Jan Thörnqvist. Han vill förstås inte förorda någon stad framför en annan. Men:

– Östersund har ju redan delar av en militär infrastruktur. Ska man göra något större så behöver den byggas ut, men det finns ju till exempel skjutfält och skjutbanor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer