Stadsträdgårdsmästaren i Östersund, Frida Larsson berättar om varför det är viktigt att låta blommor växa, för insekternas skull. Foto: Peter Komka, AP/TT och Maria Harning, SVT

Östersund låter blommorna växa

Uppdaterad
Publicerad
Östersunds kommun lyfts fram som ett bra exempel på hur man kan förbättra livsförutsättningar för humlor, bin och andra viktiga pollinerande insekter.

Det Naturskyddsföreningen som lyfter fram Östersund som ett exempel i sin senaste rapport  ”Sverige surrar 2020”. I Östersund låter man tillexempel ängsblommor växa, istället för att hålla det kortklippt.

– Det är bra för många olika insekter som kan pollinera grödor som sen blir mat till oss människor, säger Frida Larsson, stadsträdgårdsmästare i Östersund till SVT Nyheter Jämtland.

Förutom att låta bli att klippa ängar, så planterar kommunen blommor som är tidiga, så att insekterna har mat på våren. En del ytor slås också efter blomning och gräset samlas sedan upp och växtlighet vid vägkanter får växa.

Kommunen tar också gärna emot tips på områden som kan bli till oaser för pollinerande insekter.

– Ja man får väldigt gärna höra av sig till oss, säger Frida Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer