Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunens tjänstemän jobbar fortfarande med området där tidigare Frösö zoo höll till – hör varför detaljplanen dröjer. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Östersunds kommun: Därför går byggprocessen långsamt på Frösö zoo

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun vill att markområdet vid före detta Frösö zoo ska bli tillgängligt för bostadsbyggande så fort som möjligt. Men framförallt är det vatten- och avloppssituationen som bromsar arbetet.

– Markområdet vid gamla Frösö zoo är mycket välkommet för Östersund och Frösön. Det är en stor och sammanhållen fastighet som ligger på ett attraktivt avstånd från centrala staden, säger stadsarkitekten i Östersund, Maria Boberg.

Underdimensionerat VA-system

Kommunen antog i april i år ett programförslag på hur området vid gamla Frösö Zoo kan utvecklas. Men för att detaljplanearbetet ska kunna slutföras krävs stora insatser i bland annat vatten och avlopp.

– Den här delen av Frösön har byggts ut i många men små omgångar. Och med den här stora planen – med upp till 500 bostäder – krävs betydligt större kapacitet. Det berättar Erik Larsson, som är strategichef inom enheten för avfall och VA i Östersund.

Mindre del till att börja med

Enligt stadsarkitekt Maria Boberg kan det ändå sluta med att en mindre del av Frösö zoo-området kan få tillåtelse att börja bebyggas, i väntan på att VA-situationen förbättras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.