Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet om Östersundslänken: ”Jätteviktig åtgärd”. Foto: Lukas Johansson/SVT

Östersund får 80 miljoner kronor i stöd till Östersundslänken

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen får 80 miljoner kronor i stöd av Trafikverket för satsningar på att fler ska cykla och åka kollektivt. Pengarna ska främst gå till den så kallade Östersundslänken.

Det är Trafikverket som nu ger pengar till 26 så kallade stadsmiljöavtal för åtgärder som ska förbättra cykel-och kollektivtrafik.

Östersunds kommun och regionen får 80 miljoner kronor för satsningar på den så kallade Östersundslänken, en kollektivtrafiklänk genom Östersunds mest centrala delar, samt till bygget av ett cykelgarage vid järnvägsstationen.

Stödet utgör hälften av den beräknade kostnaden på 160 miljoner kronor.

– Det är positivt att fler och fler upptäcker stadsmiljöavtalen, eftersom åtgärderna bland annat har potential att bidra till minskade utsläpp och bättre luftkvalitet. Att skapa bättre möjligheter för cykel och kollektivtrafik i städerna skapar ett mer rättvist transportsystem, med tillgänglighet för fler, säger Linda Göransson, chef nationell samhällsplanering på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Östersundslänken och cykelgaraget beräknas stå klara år 2027.

Hör kommunalrådet Effie Kourlos (C) berätta varför Östersundslänken behövs och se en visualisering av projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.