Östersunds kommun vill köpa slakteritomten

Publicerad

Bostadsbolaget Östersundshems stora nedskrivningar får nu Östersunds kommun att köpa slakteritomten för 25 miljoner.

Vid tisdagens kommunstyrelsemöte i Östersund ska det beslutas om ett köp av fastigheten Styckmästaren 2. Det är området där det gamla Scanslakteriet en gång fanns. På fastigheten har en långdragen rivning av det gamla slakteriet pågått under mer än 1,5 år.

Planeras hundratals bostäder

Kommunalrådet i Östersund, Bosse Svensson (C), berättar att anledningen till köpet är att nuvarande ägaren, det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, inte längre har de ekonomiska musklerna att ro iland ett så stort projekt. Planen var att förädla marken till bostadsområde med hundratals lägenheter.

– Det här är en del i att återge Östersundshem en sund ekonomi. Hela bolaget har ju tvingats till nedskrivningar på uppåt 200 miljoner.

Kostnad: 25 miljoner

Kommunen och Östersundshem har kommit överens om en köpeskilling på 25 miljoner.

Fastigheten ska vid ägarbytet den 1:a april vara städad och återställd. I köpehandlingarna står det dock att kommunen tar över ansvaret för eventuella föroreningar i marken. I klippet kommenterar kommunalrådet Bosse Svensson hur kommunen förhåller sig till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.